Tabak-studie

logo Tabak-studie Only Dutch speaking persons can participate in this study.

Er worden geen deelnemers meer gezocht voor de Tabak-studie.

Sigaretten en tabak met een smaakje worden steeds populairder met name onder jongeren die beginnen met roken. Smaken als aardbei, mint, vanille of chocola wordt door de industrie toegevoegd aan sigaretten en tabak en uit onderzoek is gebleken dat jongeren daardoor gemakkelijker beginnen met roken, iets wat de overheid juist probeert te voorkomen.

In de Tabak-studie proberen wij het karakteriserende aroma van tabak te bepalen. Met deze gegevens kunnen we bepalen wanneer tabak een geur heeft die hier van afwijkt en er zo voor zorgen dat er een verbod komt op het toevoegen van “populaire” aroma's aan tabak. Op deze manier hopen wij samen met de overheid sigaret- en tabaksgebruik onder jongeren uiteindelijk deels te kunnen voorkomen en/of verminderen.

Het onderzoek duurt 4 maanden en vindt plaats van februari t/m mei 2015, de screeningen vinden plaats in februari, het onderzoek zelf begint eind maart 2015..

Voor ons testpanel zijn we op zoek naar 18 vrijwilligers (zowel mannen als vrouwen) uit de omgeving van Wageningen, die mee willen doen.

U komt in aanmerking voor ons testpanel wanneer:

 • u Nederlands als moedertaal hebt
 • u tussen de 18 en 55 jaar oud bent (geboren tussen 01-06-1959 en 17-02-1997)
 • u geen problemen hebt met ruiken, horen en zien
 • u geen medicijnen gebruikt die uw reuk beïnvloeden
 • u een goede algemene gezondheid hebt (wordt nagegaan door middel van een vragenlijst)
 • u momenteel niet zwanger bent, geen borstvoeding geeft en niet de intentie hebt zwanger te worden

Wat wordt er van u verwacht?

Voorafgaand aan het onderzoek om te bepalen of u in aanmerking komt voor deelname:

 • 1x naar een informatiebijeenkomst komen op de universiteit (duur ongeveer 1 uur), waar u, als u zich aan wilt melden, een toestemmingsverklaring en een algemene en medische vragenlijst krijgt om (direct of later) in te vullen en te ondertekenen
 • 2x naar de universiteit komen voor een screening (1x 1 uur en 1x 2 uur), hierbij zult u een aantal reuktesten doen

Bij deelname aan het onderzoek:

 • wordt u in de eerste 7 weken van het onderzoek samen met de andere deelnemers van het testpanel getraind in het herkennen van de geuren en smaken van sigaretten. U beoordeelt sigaretten door er aan te ruiken, u hoeft dus niet te roken.
  Tijdens deze trainingsperiode komt u 2x per week naar de universiteit (Biotechnion) voor een trainingssessie (duur 1.5 uur). Hierbij is het belangrijk dat u elke sessie aanwezig bent. Het panel zal gedurende de trainingsfase opgedeeld worden in een aantal groepen waarbij elke groep traint op vaste dagen en tijdstippen. De groepsindeling zal in overleg met u en de andere deelnemers worden gemaakt.
 • beoordeelt u in de laatste 3 weken van het onderzoek 10 verschillende merken sigaretten per test sessie zoals u tijdens de trainingsperiode geoefend hebt. Hiervoor hoeft u ook niet te roken.

Wat staat er voor u tegenover?

 • een financiële vergoeding van € 230,- bij deelname aan het gehele onderzoek
 • een vergoeding van € 10,- in de vorm van een VVV Cadeaubon indien u gebaseerd op de eerste screening niet in aanmerking komt voor deelname aan het onderzoek
 • een vergoeding van € 25,- in de vorm van een VVV Cadeaubon indien u gebaseerd op de tweede screening niet in aanmerking komt voor deelname aan het onderzoek
 • u levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de Tabak-studie en wilt u er meer over weten?
Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek.

Wilt u zich aanmelden of hebt u vragen, neem dan contact op met het onderzoeksteam:

Marlou Lasschuijt
E-mail: tabak.studie@wur.nl
Tel: 0317-485067

Reacties bij voorkeur per e-mail, vermeld wel uw telefoonnummer zodat we u terug kunnen bellen.


Disclaimer: Wageningen University wil roken niet aanmoedigen.