SVT studie

logo SVT studie Only Dutch speaking persons can participate in this study.

Er worden geen deelnemers meer gezocht voor de SVT studie.

Een gebalanceerd voedingspatroon is belangrijk voor uw gezondheid. Door middel van dit onderzoek proberen we erachter te komen of er een verband is tussen de smaak en textuur van voedingsmiddelen en het dagelijkse eetpatroon.

In de SVT studie beoordeelt een testpanel ongeveer 500 verschillende producten op verschillende eigenschappen.

Het onderzoek duurt 1 jaar en vindt plaats van mei 2015 t/m april 2016.

Voor ons testpanel zijn we op zoek naar vrijwilligers (zowel mannen als vrouwen) uit de omgeving van Wageningen, die mee willen doen.

U komt in aanmerking voor ons testpanel wanneer u:

  • gedurende het hele onderzoek tussen de 18 en 55 jaar oud bent (geboren tussen 01-05-1960 en 01-05-1997)
  • een normaal gewicht hebt (BMI 18.5 - 25 kg/m2)*
  • niet rookt
  • geen vegetariër bent
  • een normaal tot goed reuk- en smaakvermogen hebt
  • geen voedingsintoleranties of allergiën hebt
  • een goede algemene gezondheid hebt (wordt nagegaan door middel van een vragenlijst)
  • op dit moment niet zwanger bent of borstvoeding geeft

Wat wordt er van u verwacht?

Voorafgaand aan het onderzoek om te bepalen of u in aanmerking komt voor deelname:

  • 1x naar een informatiebijeenkomst komen op de universiteit (duur ongeveer 1 uur), waar u, als u zich aan wilt melden, een toestemmingsverklaring en een algemene en medische vragenlijst krijgt om (direct of later) in te vullen en te ondertekenen
  • 1x naar de universiteit komen voor een screening (duur ongeveer 2 uur), hierbij zult u een aantal smaaktesten doen

Bij deelname aan het onderzoek:

  • wordt u in de eerste 4-5 maanden van het onderzoek samen met de andere deelnemers van het testpanel getraind in het herkennen van de verschillende basissmaken; zoet, zuur, bitter, zout en umami en in het beoordelen van producten op vet- en textuureigenschappen.
    Tijdens deze trainingsperiode komt u 2x per week naar de universiteit (Biotechnion, Helix vanaf september 2015) voor een trainingssessie (duur 1.5 uur). Hierbij is het belangrijk dat u elke sessie aanwezig bent. Het panel zal gedurende de trainingsfase opgedeeld worden in tijdsblokken in overleg met u en de andere deelnemers.
  • proeft en beoordeelt u in de resterende 7-8 maanden van het onderzoek in totaal zo'n 500 verschillende voedingsmiddelen die veel gegeten worden in Nederland zoals kaas, melk, yoghurt en brood.
    Gedurende deze periode zullen wij 2-3x per week kleinere groepen uitnodigen om te komen proeven, dus hoeft u niet elke keer aanwezig te zijn. Tijdens deze fase zullen (verplichte) maandelijkse opfristrainingen gegeven worden.

Wat staat er voor u tegenover?

  • een financiële vergoeding van € 260,- (per periode van 13 weken) gedurende de trainingsperiode
  • een financiële vergoeding van € 30,- tot € 300,- (per periode van 13 weken) gedurende de testperiode (afhankelijk van het aantal bijgewoonde testsessies)
  • een vergoeding van € 10,- in de vorm van een VVV Cadeaubon indien u wel naar de screening komt, maar gebaseerd op de resultaten van uw smaaktesten niet in aanmerking komt voor deelname aan het onderzoek
  • u levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de SVT studie en wilt u er meer over weten?
Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek.

Wilt u zich aanmelden of hebt u vragen, neem dan contact op met het onderzoeksteam:

Astrid van Langeveld
E-mail: svt@wur.nl
Tel: 0317-485210

Reacties bij voorkeur per e-mail, vermeld wel uw telefoonnummer zodat we u terug kunnen bellen.

* U kunt uw BMI berekenen door uw lichaamsgewicht (in kg) te delen door het kwadraat van uw lichaamslengte (in meters):
BMI = gewicht/(lengte x lengte).