Protect studie

logo Protect studie Only Dutch speaking persons can participate in this study.

Er worden geen deelnemers meer gezocht voor de Protect studie.

Gewichtsverlies kan gezondheidsvoordelen hebben voor mensen met overgewicht. Een periode van gewichtsverlies heeft veranderingen in lichaamssamenstelling tot gevolg.

De Protect studie onderzoekt de effecten van twee diëten, variërend in de verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten (de macronutriënten), op de lichaamssamenstelling. Daarnaast onderzoeken we het effect van deze twee diëten op lichamelijke functies zoals bloeddruk, spierkracht en bloedwaarden.

Het onderzoek duurt 13 weken en vindt plaats in de periode augustus tot en met december 2012. De eerste deelnemers aan het onderzoek zullen starten op 27 augustus, en de laatste deelnemers zullen starten op 10 september 2012. In de twee weken voorafgaand aan het onderzoek en in de twee weken na het onderzoek zullen enkele metingen plaatsvinden. De data van deze begin- en eindmetingen en de startdatum van het onderzoek worden individueel afgestemd.

Voor deze studie zijn wij op zoek naar 60 vrijwilligers (zowel mannen als vrouwen) met licht tot zwaar overgewicht uit Wageningen en omgeving die mee willen doen.

U komt in aanmerking voor deelname aan dit onderzoek wanneer u:

 • Tussen de 55 en 70 jaar oud bent (geboren tussen 01-09-1942 en 01-09-1957).
 • Licht tot zwaar overgewicht hebt (BMI 27 - 40 kg/m2)*, uw gewicht redelijk stabiel is, en u een buikomvang hebt van meer dan 102 cm (mannen) of meer dan 88 cm (vrouwen).
 • Geen maagverkleining hebt gehad en geen voorgeschreven medicatie gebruikt om gewicht te verliezen.
 • Niet allergisch of overgevoelig bent voor melkeiwitten.
 • Een goede algemene gezondheid hebt, het maakt niet uit of u bijvoorbeeld een verhoogd cholesterolgehalte of een verhoogde bloeddruk hebt. Bij aanmelding voor het onderzoek wordt dit nagegaan met behulp van een vragenlijst.
 • De afgelopen 2 jaar niet aan bodybuilding gedaan hebt (dit kan de resultaten van het onderzoek beïnvloeden).
 • Voor vrouwen: minimaal een jaar geleden uw laatste menstruatie hebt gehad.

Wat wordt er van u verwacht?

 • Gedurende 13 weken een volledig door ons verstrekte voeding nuttigen, waarbij u op werkdagen tussen de middag (of ter uitzondering 's avonds) samen met de andere deelnemers op de universiteit eet. De verstrekte voeding bevat 25% minder calorieën dan u gewend bent, dit betekent dat u gewicht zult verliezen.
 • Voorafgaand aan het onderzoek en na afloop van het onderzoek naar de universiteit komen voor 2 keer 2 meetdagen. U moet hiervoor dus in totaal 4 keer naar de universiteit komen.
  Zowel deze begin- als eindmeting bestaat uit een orale glucosetolerantietest, een fitheidstest (onder andere handknijpkracht, balanstest, looptest en een krachttest voor de benen), een spierbiopt en een DEXA scan waarmee uw verdeling in vet-, bot- en spiermassa gemeten wordt.
 • 2 keer een klein beetje ontlasting verzamelen.
 • 2 keer een week lang overdag een stappenteller dragen waarmee uw energieverbruik gemeten wordt.

Wat staat er voor u tegenover?

 • 13 weken gratis eten en drinken, waarvan de warme maaltijd op weekdagen samen met de andere deelnemers op de universiteit genuttigd wordt.
 • Een verwacht gewichtsverlies van 5-10 kg onder begeleiding, wat gezondheidsvoordelen oplevert.
 • U krijgt informatie over uw gewicht, lichaamssamenstelling, fitheid en algemene gezondheid.
 • Een financiële vergoeding van € 200,- en een reiskostenvergoeding van € 50,- als u 5 km of minder van de universiteit af woont, en € 100,- als u verder dan 5 km van de universiteit af woont.
 • U levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de Protect studie en wilt u er meer over weten?
Zie dan de informatiebrochure, hierin staat een uitgebreide omschrijving van het onderzoek.

Hebt u na het lezen van de informatiebrochure interesse in deelname aan het onderzoek, neem dan contact op met het onderzoeksteam.
U krijgt dan een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Als tijdens de informatiebijeenkomst blijkt dat u inderdaad geschikt bent, dan krijgt u een uitnodiging voor een aanvullende korte test op de universiteit (bestaande uit nog een aantal vragenlijsten, een krachttest voor de benen en een nuchtere bloedafname). Als u ook voldoet aan de criteria van deze test, dan komt u definitief in aanmerking voor deelname aan het onderzoek.

Contactgegevens onderzoeksteam:

Evelien Backx
E-mail: protect@wur.nl
Tel: 0317-485444, bij voorkeur op werkdagen tussen 14:00u en 17:00u.

Mocht u reageren per e-mail, vermeld dan uw telefoonnummer.

* U kunt uw BMI berekenen door uw lichaamsgewicht (in kg) te delen door het kwadraat van uw lichaamslengte (in meters):
BMI = gewicht/(lengte x lengte).