PDS vragenlijst
logo PDS vragenlijst

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veel voorkomende aandoening, waarbij men last heeft van buikpijn, opgeblazen gevoel, en problemen heeft met de stoelgang. Helaas is er nog weinig bekend over PDS, en zijn behandelingen vaak niet optimaal.

In het overkoepelende onderzoeksproject IBSQUtrition willen we de relatie van voeding op buikklachten bij PDS onderzoeken, om zo de kwaliteit van leven van mensen met PDS te verbeteren. Het eerste onderdeel van het project is dit onderzoek, een online vragenlijst, waarbij we een inventarisatie maken van soort (buik)klachten en ontlastingspatronen gerelateerd aan voeding en welzijn bij PDS.

Dit deel van het onderzoek bestaat alleen uit het invullen van een vragenlijst en duurt ongeveer 30 minuten. Invullen kan t/m mei 2018.

Voor dit onderzoek zoeken we 2000 mensen die vaak vaak buikklachten hebben (zowel mannen als vrouwen). Hiermee bedoelen we klachten zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en problemen met de stoelgang (diarree hebben, of juist obstipatie). Het maakt voor uw deelname aan dit onderzoek niet uit of u wel of niet de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebt.

U kunt NIET meedoen aan dit onderzoek wanneer uw buikklachten worden veroorzaakt door een andere ziekte dan PDS, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, of coeliakie.

Wat wordt er van u verwacht?

Als u deelneemt, wordt er alleen van u verwacht dat u de vragenlijst invult.
Aan het einde van de vragenlijst kunt u aangeven of u op de hoogte gehouden wilt worden van de andere onderzoeken binnen het project IBSQUtrition.

Wat staat er voor u tegenover?

  • na afloop worden meerdere cadeaubonnen verloot onder de deelnemers: VVV Cadeaubonnen ter waarde van € 25,- en bol.com-bonnen ter waarde van € 10,-
  • u levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de PDS vragenlijst en wilt u direct de vragenlijst invullen?
Ga dan naar deze website: https://ibsqutrition.limequery.com/964448?lang=nl

Wilt u meer weten, of hebt u vragen, bezoek dan de website van het overkoepelende onderzoek (www.ibsqutrition.nl) of neem contact op met het onderzoeksteam.

Iris Rijnaarts
E-mail: pds@wur.nl