NU-AGE onderzoek

logo NU-AGE onderzoek Only Dutch speaking persons can participate in this study.

Er worden geen deelnemers meer gezocht voor het NU-AGE onderzoek.

Het aantal mensen van 65 jaar en ouder zal de komende jaren sterk groeien in Nederland. Deze groei maakt het wenselijk om verschijnselen die gepaard gaan met ouder worden terug te dringen. Op deze manier kunnen we het aantal ouderen met een goede gezondheid vergroten. Voeding is mogelijk één van de manieren om de gezondheid van ouderen te verbeteren.

In het NU-AGE onderzoek kijken we of een nieuw voedingsadvies speciaal voor senioren, de lichamelijke en cognitieve achteruitgang op een positieve manier kan beïnvloeden. Daarom hebben wij binnen dit onderzoek een voedingspatroon voor ouderen ontwikkeld dat rijk is aan voedingsstoffen. We willen het effect van dit voedingspatroon onderzoeken op de weerstand, botgezondheid, hart- en bloedvaten, spieren, hersenen en het spijsverteringsstelsel.

Het onderzoek duurt in totaal 2,5 jaar. Iedere deelnemer zal gedurende 1 jaar aan het onderzoek meedoen. De eerste deelnemers aan het onderzoek zijn reeds gestart in april 2012. De exacte periode van het onderzoek wordt individueel afgestemd.

Voor deze studie zijn wij op zoek naar 250 gezonde senioren (zowel mannen als vrouwen) uit Wageningen en omgeving (maximaal 30 km) die mee willen doen.

U komt in aanmerking voor deelname aan dit onderzoek wanneer u:

 • tussen de 65 en 80 jaar oud bent (geboren tussen 01-02-1932 en 01-08-1948)
 • een goede algemene gezondheid hebt, het maakt niet uit of u bijvoorbeeld een verhoogd cholesterolgehalte of een verhoogde bloeddruk hebt. Bij aanmelding voor het onderzoek wordt dit nagegaan met behulp van een vragenlijst.
 • zelfstandig woont

Wat wordt er van u verwacht?

Voorafgaand aan het onderzoek om te bepalen of u in aanmerking komt voor deelname:

 • een vragenlijst invullen en een korte test op de universiteit doen waarbij uw lichamelijke conditie gemeten wordt

Bij deelname aan het onderzoek:

 • indien u in de dieetgroep zit: een jaar lang een speciaal voedingsadvies voor senioren volgen. U krijgt hierbij voedingsmiddelen, een aanvullend supplement en begeleiding van een diëtist.
 • indien u in de controlegroep zit: een jaar lang uw gebruikelijke leefstijl en voedingsgewoonten voortzetten
 • aan het begin en het eind van een onderzoek een bezoek aan de universiteit voor een bloedafname, een aantal metingen en enkele testen
 • aan het begin van het onderzoek één keer urine en een kleine hoeveelheid ontlasting verzamelen
 • invullen van een aantal vragenlijsten over uw voeding, gezondheid en leefstijl
 • twee keer een uitgebreid gesprek met een diëtist

Wat staat er voor u tegenover?

 • een reiskostenvergoeding
 • u krijgt informatie over uw voedingspatroon, gewicht, lichaamssamenstelling, botdichtheid en bloeddruk
 • dieetadvies, voedingsmiddelen en een supplement als u in de dieetgroep wordt ingeloot
 • als u in de controlegroep wordt ingeloot krijgt u na afloop van uw deelname een selectie van voedingsmiddelen die de dieetgroep tijdens het onderzoek heeft gekregen.
 • u levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan het NU-AGE onderzoek en wilt u er meer over weten?
Zie dan de informatiebrochure, hierin staat een uitgebreide omschrijving van het onderzoek.

Hebt u na het lezen van de informatiebrochure interesse in deelname aan het onderzoek, neem dan contact op met het onderzoeksteam.
U krijgt dan een vragenlijst toegestuurd, zodat wij kunnen bepalen of u geschikt bent voor deelname aan dit onderzoek. Mocht uit de vragenlijst blijken dat u inderdaad geschikt bent, dan krijgt u een uitnodiging voor een aanvullende korte test op de universiteit waarbij uw lichamelijke conditie gemeten wordt. Als u ook voldoet aan de criteria van deze test, dan komt u definitief in aanmerking voor deelname aan het onderzoek.

Contactgegevens onderzoeksteam:

Agnes Berendsen
E-mail: NU-AGE@wur.nl
Tel: 0317-483159