GRISP-Studie

logo GRISP-Studie Only Dutch speaking persons can participate in this study.

Er worden geen deelnemers meer gezocht voor de GRISP-Studie.

Het doel van de GRISP-Studie (Groente Inname & Smaakontwikkeling Peuters) is om meer inzicht te krijgen hoe de groente inname bij peuters tot stand komt. Specifiek kijken we naar het effect van smaakconditionering op groentevoorkeuren.

Smaakconditionering betekent in dit geval dat groente wordt aangeboden in combinatie met een reeds bekende en aangename smaak (vaak is dit een zoete smaak, bijvoorbeeld tomatenketchup). Door tijdelijk de groente te combineren met een reeds bekende, lekkere smaak gaan kinderen de smaak van deze groente lekkerder vinden, omdat ze van nature een voorkeur hebben voor zoete voedingsproducten. Hierbij kunt u denken aan een oma's wijsheid van vroeger, de spruitjes met appelmoes aanbieden. Zo hebben kinderen bijvoorbeeld geen moeite met het lekker vinden van snoepjes (aangeboren voorkeur voor zoet) maar helaas wel met het leren lekker vinden van veel groenten (natuurlijke afkeer voor bittere smaken). We willen in de GRISP-Studie onderzoeken of smaakconditionering een effectieve manier is om groente lekkerder te maken voor kinderen, waardoor hun consumptie positief beïnvloed kan worden.

Verder zal met deze studie onderzocht worden of de groentevoorkeur die eventueel optreedt, stabiel blijft over een langere tijd. Met de resultaten van dit onderzoek willen we het eetpatroon van peuters beter leren begrijpen. Daarnaast willen we een bijdrage leveren aan het formuleren van voedingsadviezen voor ouders om de groenteconsumptie bij peuters te stimuleren.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in de periode januari tot en met juni 2012. Het zal plaatsvinden op het kinderdagverblijf van uw peuter.

U en uw kind komen in aanmerking voor deelname aan dit onderzoek wanneer uw kind:

  • 2 tot 4 jaar oud is
  • verblijft op één van de deelnemende kinderdagverblijven

Wat wordt er van u en uw kind verwacht?

  • Voor aanvang van de studie vragen we u een aantal vragenformulieren in te vullen met wat algemene vragen over u en uw kind en over het eetgedrag van u en uw kind. Dit zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen.
  • Het onderzoek kost u verder geen extra tijd aangezien het onderzoek op het kinderdagverblijf uitgevoerd wordt tijdens de reguliere lunch.

Wat staat er voor u en uw kind tegenover?

  • 18x gratis groenteproduct (2x per week), uw kind krijgt op deze dagen de dagelijkse portie groente al binnen
  • Leuk cadeautje voor uw kind na deelname
  • U levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de GRISP-Studie en wilt u er meer over weten?
Neem dan contact op met Victoire de Wild.
E-mail: Victoire.deWild@wur.nl
Tel: 0317-489886

Als u overweegt om uw peuter aan te melden voor ons onderzoek verzoeken wij u om alle informatie op deze website goed door te lezen.
U kunt uitgebreide informatie downloaden als pdf in brochurevorm.