GeoLynch studie

logo GeoLynch studie Only Dutch speaking persons can participate in this study.

GeoLynch staat voor ‘Genetic, Environmental and Other influences among persons with LYNCH syndrome’ of de Nederlandse vertaling 'Genetische En Omgevingsinvloeden bij personen met LYNCH syndroom'. Deze studie doet onderzoek naar de invloed van voeding en leefstijlfactoren op het ontstaan van tumoren bij personen met Lynch Syndroom.

In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 13.000 mensen dikke darmkanker vastgesteld. Bij ongeveer 3 procent van deze mensen is er sprake van een erfelijke vorm, het zogenaamde Lynch Syndroom. Personen met Lynch Syndroom hebben een aangeboren mutatie in de genen. Hierdoor hebben zij een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker, waarbij dikke darmkanker het vaakst optreedt. Daarnaast hebben vrouwen ook een verhoogd risico op de ontwikkeling van baarmoederkanker.

Erfelijke (darm)kanker onderscheidt zich op een aantal punten van de niet-erfelijke vorm. Zo wordt de erfelijke vorm op jongere leeftijd vastgesteld en hebben mensen met Lynch Syndroom een substantieel hoger risico om (darm)kanker te ontwikkelen vóór hun 70e levensjaar dan in de algemene populatie het geval is. Echter, de leeftijd waarop dit gebeurt varieert sterk. Ook ontwikkelen niet alle personen met Lynch Syndroom (darm)kanker. Hierdoor bestaat het vermoeden dat voedings- en leefstijlgewoonten het ontstaan van tumoren bij deze personen beïnvloeden.

Met de GeoLynch studie willen we meer te weten komen over de invloed van voeding en leefstijlfactoren op het krijgen van tumoren bij personen met Lynch Syndroom. Gegevens van personen met Lynch Syndroom waarbij weefselverandering (bijvoorbeeld een poliep) wordt geconstateerd, worden vergeleken met gegevens van personen met Lynch Syndroom waarbij geen weefselverandering wordt geconstateerd.

Het onderzoek is reeds in 2006 gestart en de studiepopulatie bestaat momenteel uit ongeveer 750 personen met Lynch Syndroom. Als vervolgonderzoek doen we momenteel nieuwe metingen bij de huidige deelnemers en willen we de studiepopulatie verder uitbreiden.

Deelname

Voor de GeoLynch studie zij we op zoek naar personen tussen de 18 en 80 jaar oud waarvan vaststaat dat zij drager zijn van een verandering in één van de genen verantwoordelijk voor het ontstaan van het Lynch Syndroom.

Meer informatie

Heeft u vragen over de GeoLynch studie of wilt u er meer over weten?
Neem dan contact op met het onderzoeksteam of ga naar de website van de GeoLynch studie.

Fränzel van Duijnhoven, Jesca Brouwer en Merel Snellen
Tel: 0317 - 485960
E-mail: geolynch@wur.nl
Website: http://www.geolynch-studie.nl/geolynch