GeoLynch studie

logo GeoLynch studie Only Dutch speaking persons can participate in this study.

In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer achtduizend mensen dikke darmkanker vastgesteld. Bij ongeveer 3 procent van deze mensen is er sprake van een erfelijke vorm, het zogenaamde Lynch Syndroom. Personen met Lynch Syndroom hebben een aangeboren mutatie in de genen. Erfelijke dikke darmkanker onderscheidt zich op een aantal punten van de niet-erfelijke vorm. Zo wordt de erfelijke vorm op jongere leeftijd vastgesteld: mensen met Lynch Syndroom hebben een substantieel hoger risico om darmkanker te ontwikkelen vóór hun 70-ste levensjaar dan in de algemene populatie het geval is. Bovendien ontwikkelen niet alle personen met Lynch Syndroom darmkanker, en varieert de leeftijd waarop dit gebeurt sterk. Hierdoor bestaat het vermoeden dat voedings- en leefstijlgewoonten het ontstaan van tumoren bij deze personen beïnvloeden. Mensen met Lynch Syndroom zijn daarom vaak uiterst gemotiveerd om hun leefstijl te veranderen.

Met de GeoLynch studie willen we meer te weten komen over de invloed van voeding en leefstijlfactoren op het krijgen van tumoren in de dikke darm bij personen met Lynch Syndroom. Gegevens van personen met Lynch Syndroom waarbij weefselverandering (bijvoorbeeld een poliep) wordt geconstateerd, worden vergeleken met gegevens van personen met Lynch Syndroom waarbij geen weefselverandering wordt geconstateerd.

Het onderzoek is reeds in 2006 gestart en de studiepopulatie bestaat momenteel uit ongeveer 500 personen met Lynch Syndroom. Als vervolgonderzoek doen we momenteel nieuwe metingen bij de huidige deelnemers en willen we de studiepopulatie uitbreiden naar 750 personen met Lynch Syndroom.

Deelname

Voor mensen met Lynch Syndroom is deelname aan de GeoLynch studie alleen mogelijk wanneer aangetoond is dat zij drager zijn van een verandering in één van de genen verantwoordelijk voor het ontstaan van Lynch Syndroom, en wanneer zij geregistreerd staan bij de Stichting Opsporing Erfelijke Tumoren (StOET).

Meer informatie

Heeft u vragen over de GeoLynch studie of wilt u er meer over weten?
Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek of neem contact op met het onderzoeksteam.

Fränzel van Duijnhoven en Mariska Vos
E-mail: geolynch@wur.nl
Tel: 0317-481054