Gel-licious studie

logo Gel-licious studie Only Dutch speaking persons can participate in this study.

Er worden geen deelnemers meer gezocht voor de Gel-licious studie.

Wanneer iemand naar een fastfood restaurant gaat, eet diegene met gemak ruim de helft van de dagelijkse energiebehoefte. Normaal gesproken stopt iemand met eten door verzadigingssignalen die worden afgegeven aan de hersenen. Bij het eten van fastfood komen de verzadigingssignalen niet goed door en dus eet je meer dan dat je lichaam op dat moment eigenlijk nodig heeft. Dit komt door het verband tussen de eigenschappen van het fastfood en het bijbehorende eetgedrag.

Tijdens de Gel-licious studie kijken wij naar eetgedrag, de eigenschappen van voedsel (gels), en het effect hiervan op verzadiging.

Het onderzoek vindt plaats in oktober 2015 t/m april 2016 en zal bestaan uit 4 korte testsessies van ongeveer 1 uur voorafgegaan door een informatiebijeenkomst met een eerste gedeelte van de keuring (vragenlijsten) en een aparte sessie voor het tweede gedeelte van de keuring. De exacte planning wordt individueel afgestemd.

Voor deze studie zijn wij op zoek naar 65 vrijwilligers (zowel mannen als vrouwen) die bereid zijn 6 keer naar de universiteit (Biotechnion) te komen.

U komt in aanmerking voor deelname aan dit onderzoek wanneer:

  • u tussen de 18 en 55 jaar oud bent (geboren tussen 01-04-1961 en 01-01-1998)
  • u vloeiend Nederlands spreekt en u Engels voldoende beheerst (lezen, begrijpen)
  • u een BMI hebt tussen de 18.5 en 27 kg/m2 (BMI check), uw gewicht redelijk stabiel is en u de afgelopen maanden geen dieet gevolgd hebt
  • u een normale eetlust hebt
  • u geen moeite hebt met kauwen of slikken
  • u geen problemen hebt met uw gebit (bekende cariĆ«s, volledige prothese (kunstgebit) of geplande tandbehandelingen)
  • u geen beugel of mond/tong piercing hebt (een draadje achter de tanden is geen probleem)
  • u geen medicatie gebruikt waarvan u merkt (of in het verleden heeft gemerkt) dat deze effect hebben op uw eetlust, speekselaanmaak en/of kauwen of wanneer dit als bij(verschijnselen) in de bijsluiter van het medicijn vermeld staat
  • u geen intolerantie of allergie hebt voor de produkten die in dit onderzoek gebruikt worden (slagroom, suiker, vanillearoma, zoetstof (cyclamaat, sacharine), jelly pudding poeder (dr. Oetker product is op basis van gelatine), johannesbroodpitmeel, carrageen, wit brood, kaas en light-halvarine)
  • de produkten die in dit onderzoek gebruikt worden niet in conflict zijn met uw geloof, leefgewoonten en/of eetgewoonten
  • u niet rookt
  • u als man geen gezichtshaar hebt of bereid bent dit te scheren (i.v.m. het plakken van stickers op het gezicht)
  • u als vrouw momenteel niet zwanger bent, geen borstvoeding geeft, en niet de intentie hebt om zwanger te worden tijdens de studie
  • u een goede algemene gezondheid hebt, dit wordt nagegaan door een vragenlijst
  • u niet werkzaam bent bij de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit
  • u geen MSc thesis of stage doet bij de leerstoelgroep Sensoriek en Eetgedrag van Wageningen Universiteit
  • u niet deelneemt aan een ander wetenschappelijk onderzoek (met uitzondering van EetMeetWeet)

Wat wordt er van u verwacht?

Voorafgaand aan het onderzoek om te bepalen of u in aanmerking komt voor deelname:

  • 1x naar de universiteit komen voor een informatiebijeenkomst/eerste deel van de keuring (duur ongeveer 1 uur), waarbij u:
    • als u zich direct aan wilt melden, een toestemmingsverklaring en een een aantal korte vragenlijsten krijgt om in te vullen en te ondertekenen.
    • als u nog niet weet of u zich aan wilt melden, ruimte krijgt om vragen te stellen over het onderzoek. Indien u later besluit om deel te nemen, zullen we een nieuwe afspraak maken voor het ondertekenen van de toestemmingsverklaring en het invullen van de korte vragenlijsten.
  • 1x naar de universiteit komen voor het tweede deel van de keuring (duur ongeveer 1 uur), waarbij:
    • u de gels proeft en beoordeelt, de gels lijken op romige aardbeiengelei of panna cotta
    • uw lengte en gewicht opgemeten worden
    • u nog een vragenlijst invult
    • u niet mag eten of drinken (behalve water) of kauwgum mag gebruiken in het half uur voorafaand aan de keuring

Bij deelname aan het onderzoek:

  • komt u 4x naar de testlocatie (Biotechnion) voor een testsessie (duur ongeveer 1 uur), hierbij
    • eet u wat wit brood met light-halvarine en kaas, en drinkt u een glas water
    • vult u 2x een aantal vragen in over hoeveel honger en dorst u op dat moment hebt
    • eet u zoveel van de gels totdat u een vol gevoel hebt
    • wordt u gefilmd tijdens het eten van de gels, zodat we uw eet- en kauwgedrag kunnen bepalen, hiervoor krijgt u stickers op uw neus en kin geplakt
    • zijn er enkele richtlijnen voor eten en drinken in de 4 uur voorafgaand aan een testsessie, en mag u niet intensief sporten de avond voorafgaand aan een testdag
  • vult u een vragenlijst in met vragen over uw voedingsvoorkeuren en eetgedrag

Wat staat er voor u tegenover?

  • een vergoeding van € 7,50 in de vorm van VVV Cadeaubonnen na afronding van het tweede deel van de keuring (ook wanneer u niet kunt deelnemen aan de testsessies)
  • een financiële vergoeding van € 40,- na afronding van het gehele onderzoek
  • u levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de Gel-licious studie en wilt u er meer over weten?
Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek.

Wilt u zich aanmelden of hebt u vragen, neem dan contact op met het onderzoeksteam.

Marlou Lasschuijt
E-mail: gel-licious.studie@wur.nl
Tel: 0317-485067