FOP studie

logo FOP studie

Er worden geen deelnemers meer gezocht voor de FOP studie.

Bij het eten van voedselproducten, wordt het voedsel gekauwd en gemengd met speeksel zodat het gemakkelijk doorgeslikt kan worden. Tijdens dit proces worden de smaak, geur en textuur van het voedsel waargenomen en deze dragen in sterke mate bij aan de eetbeleving.
Hoe voedsel wordt afgebroken in de mond hangt aan de ene kant af van het voedsel zelf, en aan de andere kant van de persoon die het eet. Beide factoren hebben mogelijk een invloed op hoe een voedingsproduct wordt gegeten.

In de FOP studie kijken we naar de invloed van leeftijd, geslacht, etniciteit en gezondheid op het eetgedrag van de deelnemers. Dit wordt gedaan door de deelnemers te filmen terwijl ze commercieel beschikbare voedingsproducten consumeren.

De studie vindt plaats van oktober 2016 t/m februari 2017, en bestaat uit 3 korte bezoeken aan de universiteit (Restaurant van de Toekomst), ongeveer 1 bezoek per week, voorafgegaan door een informatiebijeenkomst (Axis Y). The testssessies worden in overleg met de deelnemer ingepland op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur.

Voor deze studie zijn we op zoek naar 144 deelnemers (zowel mannen als vrouwen) uit de omgeving van Wageningen, die mee willen doen.

U komt in aanmerking voor deelname aan dit onderzoek wanneer u:

  • een BMI hebt tussen de 18.5 en 25 (BMI check) en een stabiel gewicht hebt
  • geen gezichtshaar hebt of bereid bent dit te scheren (i.v.m. het plakken van stickers op het gezicht)
  • geen intolerantie of allergie hebt voor de producten die in dit onderzoek gebruikt worden en bereid bent deze te eten: water, bruisend water, thee, bouillon, vla, magere yoghurt, skyr (een IJslands zuivelproduct), kaas, aardappelpuree, kip, rundvlees, pinda’s, wortels, chocolade, noedels en tofu.
  • een goede algemene gezondheid hebt (dit wordt nagegaan door een vragenlijst)
  • geen beugel of onverwijderbare piercing in of rondom de mond hebt (met uitzondering van een draadje achter de tanden)
  • geen medicatie gebruikt waarvan u merkt (of in het verleden heeft gemerkt) dat deze effect hebben op uw speekselaanmaak en/of kauwen of wanneer dit als bij(verschijnselen) in de bijsluiter van het medicijn vermeld staat (dit wordt nagegaan door een vragenlijst)
  • een normaal reuk- en smaakvermogen hebt
  • geen borstvoeding geeft, zwanger bent of van plan bent zwanger te worden
  • geen medewerker bent van de afdeling Humane Voeding of de leerstoelgroep Fysica en Fysische Chemie van Levensmiddelen
  • geen thesis of stage doet bij de leerstoelgroep Sensoriek en Eetgedrag of Fysica en Fysische Chemie van Levensmiddelen
  • niet tegelijkertijd deelneemt aan een ander wetenschappelijk onderzoek (met uitzondering van EetMeetWeet)
  • in één van onderstaande groepen valt, u:
    • bent geboren in China, maar u woont minder dan 1 jaar buiten China en
      u bent tussen de 18 en 30 jaar oud (geboren tussen 01-03-1986 en 09-01-1999) en
      u hebt geen tandimplantaten en u mist geen tanden (m.u.v. verstandskiezen)
    • bent geboren in Nederland en
      u bent tussen de 18 en 30 jaar oud (geboren tussen 01-03-1986 en 09-01-1999) en
      u hebt geen tandimplantaten en u mist geen tanden (m.u.v. verstandskiezen)
    • bent geboren in Nederland en
      u bent tussen de 65 en 85 jaar oud (geboren tussen 01-03-1931 en 09-01-1952) en
      u mist maximaal 2 tanden of kiezen (m.u.v. verstandskiezen) en u hebt maximaal 2 tandimplantaten
    • bent tussen de 18 en 85 jaar oud (geboren tussen 01-03-1931 en 09-01-1999) en
      u hebt milde kauw- en/of slikproblemen (dit wordt nagegaan door een vragenlijst) en
      u mist maximaal 2 tanden of kiezen (m.u.v. verstandskiezen) en u hebt maximaal 2 tandimplantaten

Wat wordt er van u verwacht?

Voorafgaand aan het onderzoek, komt u 1x naar een bijeenkomst op de universiteit, om te bepalen of u in aanmerking komt voor deelname (duur ongeveer 30 minuten), hier:

  • krijgt u extra informatie over het onderzoek, inclusief de ruimte om vragen te stellen
  • krijgt u, als u zich direct aan wilt melden, een toestemmingsverklaring en een aantal korte vragenlijsten om in te vullen en te ondertekenen, ook bepalen we uw kauwvermogen.

Indien u op een later moment besluit om u aan te melden, zullen we een nieuwe afspraak maken voor het ondertekenen van de toestemmingsverklaring, het invullen van de vragenlijst en het bepalen van uw kauwvermogen.

Bij deelname aan het onderzoek:

  • komt u 3 keer naar de universiteit voor een testsessie (duur ongeveer 30 minuten), hierbij:
    • mag u in de 2 uur voorafgaand aan een testsessie niets eten of drinken (behalve water)
    • eet u 6 verschillende voedselproducten zoals u deze normaal gesproken zou eten, en drukt u op een bel op het moment dat u het voedsel doorslikt
    • wordt u opgenomen op video terwijl u de voedselproducten kauwt en doorslikt zodat we uw kauwgedrag kunnen vastleggen
    • beantwoordt u enkele vragen over de voedselproducten

Wat staat er voor u tegenover?

  • een financiële vergoeding van € 35,-
  • u levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de FOP studie en wilt u er meer over weten?
Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek.

Wilt u zich aanmelden of hebt u vragen, neem dan contact op met het onderzoeksteam:

Eva Ketel en Monica Aguayo Mendoza
E-mail: fop@wur.nl
Tel: 0317-482253

Reageert u per e-mail, vermeld wel uw telefoonnummer zodat we u terug kunnen bellen.