COBRA-studie

logo COBRA-studie Only Dutch speaking persons can participate in this study.

Er worden geen deelnemers meer gezocht voor de COBRA-studie.

Ongeveer één op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. De diagnose borstkanker heeft een grote impact op iemands leven. De ingrijpende behandeling van borstkanker bestaat, naast een operatie, meestal uit onder andere chemotherapie. Eén van mogelijke bijwerkingen van chemotherapie is verandering in gewicht en in de hoeveelheid vet- en spierweefsel. Omdat deze lichaamsveranderingen gezondheidsrisico's met zich mee kunnen brengen willen we hier onderzoek naar doen.

De COBRA-studie onderzoekt de lichamelijke veranderingen die tijdens de periode van chemotherapie plaatsvinden. Daarnaast wordt de beleving van, en het omgaan met eten en bewegen onderzocht. Daarvoor vergelijken we 300 vrouwen met borstkanker en 300 vrouwen zonder borstkanker met elkaar.

Het totale onderzoek zal plaatsvinden in verschillende ziekenhuizen in Nederland tussen april 2013 en december 2015. Iedere deelneemster zal gedurende 1 jaar aan het onderzoek meedoen. De eerste deelneemsters aan de COBRA-studie zijn gestart in april 2013.

Deelname

Voor vrouwen met borstkanker is deelname aan de COBRA-studie alleen mogelijk wanneer ze behandeld worden met chemotherapie in één van de deelnemende ziekenhuizen en wanneer de behandelend arts ze uitnodigt voor deelname aan de COBRA-studie. Vrouwen zonder borstkanker kunnen alleen deelnemen aan de studie wanneer zij in aanmerking komen voor deelname en uitgenodigd worden door een deelnemende vrouw met borstkanker.

Meer informatie

Heeft u vragen over de COBRA-studie of wilt u er meer over weten?
Neem dan contact op met het onderzoeksteam of ga naar de website van de COBRA-studie: www.cobra-studie.nl.

Maaike van den Berg, Anja de Kruif, Lisette Kamps en Monique Derks
E-mail: cobra.studie@wur.nl
Tel: 0317-485172